Teal työelämästä arkeen blogin on tarkoitus avata Teal-käsitettä mahdollisimman helposti lähestyttäväksi käytännön esimerkkien kautta.
Teal käsitteiden arkipäiväistäminen osa 1 – urheilu
70% nuorista lopettaa urheilun ennen teini-ikää. Miten teal-ajattelu voi auttaa? Niin sanottu urheilun drop-out. Mistä se tutkimusten mukaan johtuu, mihin voidaan vaikuttaa?
1)Valmentajat ja vanhemmat ohjaavat toimintaa oman arvomaailmansa ja tavoitteidensa mukaan ja ihmettelevät, kun toiminnan ”kohde” ei sitoudu riittävästi. Niimpä. Siinä se tulikin – kohde.
Teal ehdotus nro 1: toiminta vastaamaan toimijoiden motivaatiota. Ruokitaan itseohjautuvuutta(teal periaate 1) valmennuksessa ja ohjauksessa. Kuunnellaan, tuetaan, ohjataan. Kysytään: minkälaista toimintaa haluat, että sitoudut ja motivoidut urheilemaan pidempään? Puretaan ”ylemmän tiedon harha”. Eikä tämä tässäkään kontekstissa tarkoita, että valmentaja on tarpeeton, päinvastoin. Valmentajuutta, niin kuin johtajuuttakin, voi luoda monella tapaa.
2)Urheilija kokee olevansa vain ja ainoastaan kilpaurheilija.
Moni nuori on itse sanonut, että toivoisi vanhempien ja valmentajan ymmärtävän paremmin heidän arjen kokonaisuutta. Jos nuori haluaa harrastaa montaa lajia (joka tekee hänestä myös paremman urheilijan), tulisi aikuisten toimia mahdollistajina, eikä esteiden asettajina. ”Et voi mennä jumppaan 2 krt viikossa, kun et muuten pääse korikseen kaikkia kertoja viikossa – ei valkku peluuta sua” Valmennetaanko kokonaisia ihmisiä kokonaiseen kehitykseen vai osa-tekijöitä? Onko lajin sisäinen tekeminen tarpeeksi monipuolista?
Teal ehdotus nro2: mietitään kehityksen kokonaisuutta pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti, ei vain tässä ja nyt yhdestä näkökulmasta. Wholeness(teal periaate 2) lisääntyy ja motivaatio lisääntyy.
3) Urheilukasvatuksen perimmäinen merkitys on hukassa. Suurin osa lopettaa urheiluseuratoiminnan ennen 15 vuotta. Jos tähän halutaan satsata, luomme urheilua ja liikuntaa jatkossa lasten ja nuorten maailmasta käsin – minkälaista toimintaa he haluavat. Suurempi motivoitunut massa tuottaa myös enemmän kilpaurheilun menestystä: pitkässä juoksussa. On turha uskoa, että nykyinen malli on paras. Näytöt eivät ole niin vakuuttavia kilpaurheilun tai kansanterveyden saralla.
Teal ehdotus nro 3: Urheilun ja liikuntahallinnon rahat tulee käyttää juuri siten, mikä palvelee mahdollisimman ison massan hyvinvointia. Siksi hallintoa on purettava ja saatava rahat käytäntöön. Käytäntöjä puolestaan kehitettävä asiakaslähtöisyyden periaatteilla, vaikkei seuratoiminnassa varsinaisesti asiakkaita olekaan. Evolutionary purpose(teal periaate 3) toiminnan todellisen merkityksellisyyden kautta esiin. Eikö se ole mahdollisimman laaja hyvinvointi?
Jos nuoren harrastamista tai urheilua ajattelee kokonaisuutena, niin osaatko valmentajana tai vanhempana soveltaa Vincit:n lanseeraamia LaaS periaatteita – saako nuori toivoa sinulta vanhempana/valmentajana minkälaista tukea hän tarvitsee kehittyäkseen ”mahdollisimman hyväksi” ja toimit tästä käsin mahdollistajana?
Lämpimin terveisin Tommi Malinen
Teal Suomi kehittäjä, Meaningful Work Finland ry perustaja,isä, puoliso,pesäpalloilija(ukkosenjumala), valmentaja, kehittäjä, viimeaikoina lihonut lempääläläinen. Tällainen kokonaisvaltaista elämää tavoitteleva. Roolit ei missään nimessä tärkeysjärjestyksessä.
Comments